Under de varma soliga dagarna känner du dig som en riktig sommarrätt. Gärna i trädgården. Vad sägs om en läcker paella? Paella är inte svårt att göra, vem som helst kan göra det! Du kan också gå åt alla håll med det: kött, fisk eller vegetariskt. Allt är möjligt, men idag ska vi fokusera på paella med dorade, räkor och musslor.

För att börja behöver du en paellapanna. Paellapannor finns i olika former och storlekar. Du kan sätta en paellapanna på spisen, men också autentiskt på en brännare. Det är såklart extra roligt, för då kan du laga mat i trädgården i närvaro av dina vänner och familj. Varför kliva in i ett varmt kök om man inte måste?

Nu till receptet. Detta recept är lämpligt för fyra personer. Att förbereda en god paella behöver inte ta mycket tid. Det kommer att ta dig ungefär en halvtimme totalt. Är det svårt att hitta förnödenheter eller känner du inte för att handla? Alla sorters ingredienser finns i Happy Paellas webbshop. Snyggt och enkelt!

Ingredienser
Till denna paella med dorade, räkor och musslor behöver du följande ingredienser:

320 gram Paella ris
10 trådar saffran
125 gram svart lök sofrito
1 påse Carmencita paella örter
1 liter fiskfond (även kallad naturlig caldo pescado)
3 stycken doradefilé (urbenad och halverad)
16 bitar musslor
8 kungsräkor
Valfritt: bläckfiskringar
ett gäng plattbladspersilja
½ tesked torkad oregano
1 stor, hackad lök
1 hackad vitlöksklyfta
1 röd paprika, skuren i strimlor och bitar
1 grön paprika, skuren i bitar
2 urkärnade citroner, skurna i klyftor
1 chilipeppar
olivolja, salt och peppar efter smak
Du kan göra den bästa paellan i en paellapanna i din egen trädgård

Så här kommer du att göra:
Ställ en stor kastrull på spisen och låt den bli varm. När pannan är varm, tillsätt en skvätt olivolja. Lägg i musslorna och lägg på locket på pannan. Låt detta ånga i en till fyra minuter på hög temperatur. Efter en eller två minuter öppnas skalen och gasen kan stängas av. Lägg musslorna i en bred behållare så att de får svalna.

Marinera räkorna och eventuellt bläckfiskringarna med olivolja, peppar och salt. Strö lite salt på doraden halverad. Stek doraden i en uppvärmd stekpanna tills skinnet är knaprigt.

Ställ paellapannan på spisen och hetta upp oljan. Bryn räkorna och ställ åt sidan. Stek de röda paprikaremsorna och lägg dem sedan åt sidan.

Om du gillar att lägga till bläckfiskringar är det nu dags att baka dem. Efter en tid, skjut dem till kanten av pannan och tillsätt löken, vitlöken och de återstående paprikabitarna. Grädda i cirka fem minuter.

Häll fiskfonden i pannan och tillsätt paellaörter, krossad chili, saffran och sofrito. Koka upp detta och tillsätt riset. Koka upp det hela igen.

Låt paellan täckas över medelvärme i cirka tretton minuter. Det är viktigt att inte röra om vid det här laget.

Tillsätt räkorna, musslorna, paprikaremsorna och doraden och låt koka i ytterligare tre minuter. Stäng av värmen och dekorera paellan med bladpersilja och citron. Låt den vila några minuter innan du börjar ösa.

Smaklig måltid!

Dricks:
För att hålla paellapannan i gott skick länge är det viktigt att tvätta den för hand efter användning, torka den väl och vid behov smörja in den lätt med lite vegetabilisk olja. Paellapannor kan i allmänhet inte sättas i diskmaskinen. Men med lite personlig uppmärksamhet i form av en handtvätt kommer du att kunna laga mat med din paellapanna många sommardagar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.